Antwerpen

Vind 0 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Antwerpen

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dag blijft of voor langere tijd Antwerpen bezoekt, het is altijd handig om meer te weten over je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Belgen feest en wanneer zijn de winkels geopend? GaSamen voorbereid op reis met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in België geldt het alarmnummer 112.

Bijzonderhedenomhoog

De horeca van België is al jaren rookvrij, maar er zijn wel wat uitzonderingen op de regel geweest. Tegenwoordig zijn alle openbare ruimtes in België rookvrij en mag er alleen gerookt worden in de daarvoor bestemde rookruimtes.

Feestdagenomhoog

Nieuwjaarsdag  
Pasen
Dag van de Arbeid
Hemelvaart
Pinksteren
Nationale Feestdag
Maria-Hemelvaart
Allerheiligen
Dag van de Wapenstilstand (1918)
Kerstmis

Op deze dagen zijn openbare diensten, bedrijven en winkels gesloten.

Klimaatomhoog

België heeft net als Nederland een gematigd zeeklimaat. De winters zijn mild (gemiddeld zo'n 3° Celsius) en de zomers koel (gemiddeld 16° Celsius). Wanneer de beste periode van het jaar is om Brussel te bezoeken, hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Qua temperatuur is de periode van mei t/m september het lekkerst, al heeft de winter met haar kerstmarkten natuurlijk ook een geweldige charme!

Openingstijdenomhoog

De openingstijden van de winkels in Antwerpen zijn te vergelijken met de openingstijden van de grotere Nederlandse steden. De winkels zijn doorgaans geopend van 9:00 tot 17:00 of 18:00. Supermarkten en warenhuizen zijn vaak open tot negen uur ’s avonds. Tegenwoordig is er in de meeste steden één keer per maand koopzondag. De openingstijden zijn op deze dag vaak afwijkend. Musea zijn meestal van dinsdag tot zaterdag – en vaak op zondag - open van 09:00 tot 17:00.

Tijdzoneomhoog

GMT +1 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt net zoals in Nederland GMT +2. In Antwerpen is het dus altijd dezelfde tijd als in Nederland.

Valutaomhoog

In België wordt net zoals in Nederland betaald met de Euro. Het enige kleine verschil is dat in België nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Geld kan op bijna elke hoek van de straat opgenomen worden.

Vervoer

Auto

Per auto

De snelste route naar Antwerpen is via Breda. Vanuit Eindhoven of vanuit Limburg is de E34 de aangewezen weg. In beide gevallen kom je uiteindelijk op de ring terecht, waar je verschillende afslagen kunt nemen. De afstand van Amsterdam naar Antwerpen bedraagt ca. 160 kilometer. Met ongeveer anderhalf uur zit je dus al in Antwerpen! De Belgische autowegen zijn tolvrij en de snelheid is te vergelijken met die van de Nederlandse wegen: 120 km/uur op de snelweg, 90 km/uur op vierbaanswegen, 50 km/uur binnen de bebouwde kom en 30 km/uur in woonwijken.

In het centrum

In de stad

Grote delen van het Antwerpse stadscentrum zijn autovrij. Het is dan ook aan te raden om de auto te parkeren en alles te voet of per openbaar vervoer af te leggen. De meeste bezienswaardigheden liggen niet zo ver bij elkaar vandaan en zijn te voet makkelijk te bereiken. De Lijn neemt het grootste gedeelte van het openbaar vervoer binnen Antwerpen voor haar rekening.

De prijzen voor het openbaar vervoer zijn afhankelijk van het aantal zones en waar je je vervoerbewijs gekocht hebt. Het voordeligst is om deze van tevoren aan te schaffen en niet bij de chauffeur. De kaarten zijn bij kiosken en een aantal supermarkten te vinden. Een volledig overzicht staat op de website van De Lijn. Er zijn tevens dagpassen te koop.

InterCity

Per trein

De trein is een snelle en makkelijke manier om naar Antwerpen te reizen. Er zijn twee mogelijkheden op per trein naar Antwerpen te reizen, per InterCity of per Thalys. Per InterCity neemt de reis ongeveer 2 uur in beslag. Per Thalys neemt de reis ongeveer 1 uur in beslag. Opstappen op de Thalys kan op Amsterdam Centraal, Schiphol en Rotterdam Centraal. Op de InterCity kun je óók opstappen op Roosendaal. Het verschil tussen de InterCity en de Thalys is dat er voor de Thalys gereserveerde zitplaatsen zijn en voor de InterCity niet.

Wijken

Belgie 2011 062

Centrum

Het centrum omvat het Centraal Station, de beroemde Keyserlei, de winkelstraat Meir, het stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal en de Groenplaats. Genoeg voor uren cultuur en vermaak!

eilandje1

Eilandje

In de afgelopen jaren is het Eilandje sterk ontwikkeld. Gelegen in de dokken van Antwerpen met als hoogtepunt het Museum aan de Stroom (MAS). De enerverende stadswijk aan het water is een heerlijke plek om te wonen, te eten en te drinken!

hetzuid

T Zuid

Trendy buurt in het zuiden van de stad. Heel artistiek Antwerpen komt hier samen. Het kloppend hart van het Zuid ligt binnen de driehoek Waalse Kaai/Vlaamse Kaai en de Leopold De Waelplaats. Hier tref je trendy en hippe restaurants aan, gezellige kroegen, literaire cafés, kunstgalerijen, artistieke shops, interieurzaken met designmeubelen of antiek en veel meer!

Zurenborg

Zurenborg

Prachtige en residentiële wijk met een schitterende Art-Nouveau architectuur. Het centrum van de wijk is de dageraadplaats, op zonnige dagen één groot terras!